Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ): Een Complete Gids

Braziliaans Jiu Jitsu, ook wel bekend als BJJ, is een dynamische en effectieve vechtsport die zijn oorsprong vindt in Brazilië. Het staat bekend om zijn nadruk op grondgevechten en het gebruik van klemmen en grepen om een tegenstander te controleren of te laten aftikken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de essentie van BJJ en waarom het zo populair is geworden over de hele wereld.

Geschiedenis van BJJ

BJJ vindt zijn wortels in het traditionele Japanse Jiu Jitsu, maar het werd aangepast en geperfectioneerd door de Braziliaanse familie Gracie. De Gracie-familie ontwikkelde een systeem waarin techniek en strategie de boventoon voeren, zodat een kleinere persoon zich kan verdedigen tegen een grotere tegenstander. Dit maakte BJJ uniek en revolutionair in de wereld van vechtsporten.

Technieken en Filosofie

BJJ richt zich voornamelijk op grondgevechten, waarbij de nadruk ligt op positionering, controle en submissies. Het draait allemaal om het gebruik van techniek en slimme bewegingen om een tegenstander te overmeesteren, ongeacht diens fysieke kracht of grootte.

Een belangrijk aspect van BJJ is dat het je leert om te blijven denken, zelfs onder druk. Het ontwikkelt niet alleen je fysieke vaardigheden, maar ook je mentale kracht. Je leert om kalm te blijven, strategisch te denken en geduldig te zijn terwijl je werkt aan het bereiken van een dominante positie of het toepassen van een submissie.

Voordelen van BJJ

BJJ biedt talloze voordelen, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Ten eerste is het een uitstekende manier om je fysieke fitheid te verbeteren. Door regelmatig BJJ te beoefenen, ontwikkel je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Het is een complete workout die je hele lichaam traint.

Daarnaast versterkt BJJ je zelfvertrouwen en zelfdiscipline. Naarmate je vordert in de sport en steeds meer technieken onder de knie krijgt, groeit ook je zelfvertrouwen. Je leert om obstakels te overwinnen en doorzettingsvermogen te tonen. Bovendien bevordert de sport respect voor anderen en helpt het bij het ontwikkelen van discipline en doorzettingsvermogen.

BJJ Gemeenschap

Een ander aspect dat BJJ zo bijzonder maakt, is de hechte gemeenschap eromheen. BJJ-beoefenaars vormen vaak sterke banden met elkaar door samen te trainen, elkaar te helpen groeien en elkaar aan te moedigen in hun reis binnen de sport. Dit creëert een ondersteunende omgeving waarin iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond.

Conclusie

Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een fascinerende en effectieve vechtsport die de nadruk legt op grondgevechten en het gebruik van techniek om een tegenstander te controleren. Het biedt talloze voordelen, zowel fysiek als mentaal, en heeft een hechte gemeenschap van beoefenaars over de hele wereld. Of je nu geïnteresseerd bent in zelfverdediging, fysieke fitheid of het ontwikkelen van discipline, BJJ is een sport die het proberen waard is.

 

4 Veelgestelde Vragen over BJJ Beantwoord

 1. Waar komt BJJ vandaan?
 2. Waar staat BJJ voor?
 3. Wat is het verschil tussen jiu-jitsu en BJJ?
 4. Wat heb je nodig voor BJJ?

Waar komt BJJ vandaan?

Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) vindt zijn oorsprong in het traditionele Japanse Jiu Jitsu. Het werd echter aangepast en geperfectioneerd door de Braziliaanse familie Gracie. De Gracie-familie, vooral Helio Gracie, ontwikkelde een systeem waarin techniek en strategie de boventoon voeren, zodat een kleinere persoon zich kan verdedigen tegen een grotere tegenstander. Ze pasten de technieken aan om te werken in realistische gevechtssituaties, met een sterke nadruk op grondgevechten en submissies. Hierdoor werd BJJ uniek en revolutionair in de wereld van vechtsporten. De Gracie-familie heeft een belangrijke rol gespeeld in het populariseren van BJJ en het verspreiden ervan over de hele wereld.

Waar staat BJJ voor?

BJJ staat voor Braziliaans Jiu Jitsu.

Wat is het verschil tussen jiu-jitsu en BJJ?

Jiu Jitsu en Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) zijn twee verschillende vechtsporten, hoewel ze dezelfde oorsprong hebben in het traditionele Japanse Jiu Jitsu. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

 1. Oorsprong: Jiu Jitsu is een oude Japanse krijgskunst die teruggaat tot de 16e eeuw. Het omvat een breed scala aan technieken, waaronder zowel staande als grondgevechten. BJJ daarentegen is een afstammeling van het traditionele Japanse Jiu Jitsu, maar werd aangepast en ontwikkeld door de Braziliaanse Gracie-familie in de 20e eeuw.
 2. Focus op grondgevechten: Terwijl traditioneel Jiu Jitsu zich richt op zowel staande als grondgevechten, legt BJJ voornamelijk de nadruk op grondgevechten. BJJ-beoefenaars leren technieken om hun tegenstanders naar de grond te brengen en vervolgens posities te verwerven om controle uit te oefenen of submissies toe te passen.
 3. Gebruik van gi (kimono): Een ander verschil is dat BJJ vaak wordt beoefend met het dragen van een gi (een soort kimono). De gi biedt extra grip en maakt het mogelijk om grepen en klemmen uit te voeren die specifiek zijn voor BJJ. In traditioneel Jiu Jitsu kan er zonder gi worden getraind of kan er gebruik worden gemaakt van andere kleding zoals een judopak.
 4. Competitieve sport: BJJ heeft zich ontwikkeld tot een populaire competitieve sport met wereldwijde competities en toernooien. Er zijn verschillende regels en gewichtsklassen waarin deelnemers kunnen strijden. Traditioneel Jiu Jitsu heeft ook competitieve elementen, maar deze zijn over het algemeen minder prominent dan bij BJJ.

Het is belangrijk op te merken dat er binnen beide disciplines variaties en stijlen kunnen zijn, afhankelijk van de school of instructeur. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met een specifieke school of instructeur om meer te weten te komen over hun benadering en focus binnen Jiu Jitsu of BJJ.

Wat heb je nodig voor BJJ?

Om Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) te beoefenen, zijn er enkele essentiële dingen die je nodig hebt. Hier is een lijst van de belangrijkste items:

 1. Gi (Kimono): Een BJJ-gi is het traditionele uniform dat bestaat uit een jas, broek en een bijpassende riem. Het is meestal gemaakt van stevig katoen en moet duurzaam zijn om de intensiteit van de trainingen te weerstaan.
 2. Rashguard: Een rashguard is een strak shirt met lange mouwen dat onder je gi wordt gedragen. Het biedt bescherming tegen schuren en houdt je lichaam koel tijdens het trainen.
 3. Shorts: Hoewel je tijdens BJJ-trainingen meestal een gi draagt, kun je ook shorts dragen in plaats van de traditionele broek voor bepaalde oefeningen of tijdens no-gi trainingen.
 4. Mondbeschermer: Een mondbeschermer is essentieel om je tanden te beschermen tijdens sparren of wedstrijden. Het helpt ook bij het absorberen van schokken en vermindert het risico op blessures aan de kaak.
 5. Beschermende kleding: Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en trainingsniveau, kun je ervoor kiezen om extra beschermende kleding te dragen, zoals kniebeschermers of elleboogbeschermers.
 6. Slippers of sandalen: Voor hygiënische redenen is het gebruikelijk om slippers of sandalen te dragen wanneer je buiten de matten loopt, zoals in kleedkamers of gemeenschappelijke ruimtes.
 7. Waterfles: Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens de trainingen, dus zorg ervoor dat je altijd een waterfles bij je hebt.

Naast deze basisitems is het ook handig om een tas te hebben waarin je al je spullen kunt meenemen, zoals je gi, rashguard en andere benodigdheden. Vergeet niet om regelmatig je gi en andere trainingskleding te wassen om hygiëne te behouden.

Het is altijd goed om contact op te nemen met de BJJ-academie waar je traint voor specifieke richtlijnen en aanbevelingen met betrekking tot uitrusting.