Hadaka-jime is een van de meest effectieve en gevaarlijke wurgingstechnieken in het Judo. Het wordt vaak gebruikt in wedstrijden en zelfverdedigingssituaties om een ​​tegenstander te immobiliseren.

Hadaka-jime, ook wel bekend als de achterste naakte wurging, is een techniek waarbij de aanvaller achter de tegenstander gaat staan ​​en zijn arm om de nek van de tegenstander legt. Vervolgens wordt er druk uitgeoefend op de zijkanten van de nek door middel van het vasthouden van de eigen pols.

Deze techniek kan zeer effectief zijn, maar ook zeer gevaarlijk. Het kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs verstikking als het niet correct wordt uitgevoerd. Daarom is het belangrijk om deze techniek alleen te gebruiken als je goed getraind bent en weet wat je doet.

Om hadaka-jime correct uit te voeren, moet je ervoor zorgen dat je achter de tegenstander staat en dat je arm stevig om zijn nek ligt. Je moet vervolgens druk uitoefenen op beide zijden van de nek, terwijl je tegelijkertijd je eigen pols vasthoudt.

Het is belangrijk om te onthouden dat hadaka-jime een gevaarlijke techniek is en dat je deze alleen moet gebruiken als laatste redmiddel. Als je deze techniek gebruikt, moet je altijd voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat je geen letsel toebrengt aan de tegenstander.

Kortom, hadaka-jime is een krachtige techniek die zeer effectief kan zijn in de juiste handen. Maar het is ook een gevaarlijke techniek die alleen moet worden gebruikt door getrainde professionals. Als je deze techniek wilt leren, zoek dan een ervaren instructeur en oefen altijd met de nodige voorzichtigheid en respect voor je tegenstander.

 

7 veelgestelde vragen over Hadaka-Jime: technieken, stijlen en waar lessen te volgen

 1. Wat is hadaka-jime?
 2. Hoe wordt hadaka-jime uitgevoerd?
 3. Wat zijn de technieken van hadaka-jime?
 4. Waarom wordt hadaka-jime gebruikt?
 5. Welke stijlen van hadaka-jime zijn er?
 6. Is er een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke stijlen van hadaka-jime?
 7. Waar kan ik lessen in hadaka-jime vinden?

Wat is hadaka-jime?

Hadaka-jime is a choking technique used in Judo and other martial arts. It involves the attacker wrapping their arm around the neck of their opponent from behind and applying pressure to both sides of the neck using their own wrist. The technique is also known as the rear naked choke. It can be a very effective way to immobilize an opponent, but it can also be dangerous if not executed properly. It should only be attempted by trained professionals who understand the risks involved and know how to perform it safely.

Hoe wordt hadaka-jime uitgevoerd?

Hadaka-jime, ook wel bekend als de achterste naakte wurging, is een techniek uit het Judo die wordt gebruikt om een tegenstander te immobiliseren. Bij deze techniek staat de aanvaller achter de tegenstander en legt zijn arm om de nek van de tegenstander. Vervolgens wordt er druk uitgeoefend op de zijkanten van de nek door middel van het vasthouden van de eigen pols.

Hieronder volgen stapsgewijze instructies voor het uitvoeren van hadaka-jime:

 1. Sta achter je tegenstander: Zorg ervoor dat je achter je tegenstander staat en dat je dicht genoeg bij hem staat om je arm om zijn nek te leggen.
 2. Leg je arm om zijn nek: Leg je arm om de nek van je tegenstander en zorg ervoor dat deze stevig vastzit.
 3. Pak je eigen pols vast: Pak met je vrije hand je eigen pols vast, zodat deze stevig vastzit rondom de nek van je tegenstander.
 4. Duw of trek: Oefen druk uit op beide zijden van de nek door te duwen of te trekken met je armen, terwijl je tegelijkertijd druk uitoefent met het vasthouden van je eigen pols.

Het is belangrijk om te onthouden dat hadaka-jime een gevaarlijke techniek is die ernstige verwondingen kan veroorzaken als deze niet correct wordt uitgevoerd. Daarom moet deze techniek alleen worden gebruikt door getrainde professionals en alleen in noodsituaties waarin zelfverdediging noodzakelijk is.

Als je hadaka-jime wilt leren, zoek dan een ervaren instructeur en oefen altijd met de nodige voorzichtigheid en respect voor je tegenstander.

Wat zijn de technieken van hadaka-jime?

Hadaka-jime heeft verschillende variaties en technieken, maar de basisprincipes blijven hetzelfde. Hieronder staan enkele veelvoorkomende technieken van hadaka-jime:

 1. Kata-ha-jime: Deze techniek begint met dezelfde positie als de standaard hadaka-jime, maar in plaats van de eigen pols vast te houden, grijpt de aanvaller de revers van zijn eigen judogi vast en trekt deze naar beneden om extra druk op de nek van de tegenstander uit te oefenen.
 2. Gyaku-hadaka-jime: Bij deze techniek wordt de arm van de aanvaller onder de arm van de tegenstander door gebracht om vervolgens vast te pakken en naar achteren te trekken terwijl er druk wordt uitgeoefend op de nek.
 3. Okuri-eri-jime: Deze techniek begint met een ander type greep waarbij beide handen achterlangs om de nek worden gelegd en elkaar kruisen. Vervolgens wordt er druk uitgeoefend op beide zijden van de nek.
 4. Sode-guruma-jime: Bij deze techniek gebruikt de aanvaller zijn eigen mouw om druk uit te oefenen op beide zijden van de nek. De mouw wordt omhoog getrokken en over het hoofd van de tegenstander gelegd, waarna er druk kan worden uitgeoefend.

Het is belangrijk om te onthouden dat het correct uitvoeren van deze technieken cruciaal is om letsel bij jezelf of je tegenstander te voorkomen. Het is daarom altijd aan te raden om deze technieken te oefenen onder toezicht van een ervaren instructeur en met de nodige voorzichtigheid.

Waarom wordt hadaka-jime gebruikt?

Hadaka-jime wordt gebruikt in het Judo als een techniek om de tegenstander te immobiliseren of te laten afkloppen. Het is een wurgingstechniek die kan leiden tot verstikking en daarom moet het met de nodige voorzichtigheid worden uitgevoerd.

In wedstrijden wordt hadaka-jime gebruikt om punten te scoren of om een tegenstander te dwingen tot overgave door middel van afkloppen. In zelfverdedigingssituaties kan hadaka-jime worden gebruikt als laatste redmiddel om een ​​aanvaller te immobiliseren en te voorkomen dat hij of zij verdere schade toebrengt.

Hadaka-jime is een effectieve techniek omdat het de bloedtoevoer naar de hersenen van de tegenstander afknijpt en daardoor snel tot bewusteloosheid kan leiden. Het is echter ook gevaarlijk omdat het kan leiden tot verstikking en ernstige verwondingen als het niet correct wordt uitgevoerd.

Het is belangrijk om op te merken dat hadaka-jime alleen moet worden gebruikt in situaties waarin geen andere opties beschikbaar zijn. Het is ook belangrijk om deze techniek alleen uit te voeren als je goed getraind bent en weet wat je doet, omdat het anders ernstige gevolgen kan hebben voor zowel jou als je tegenstander.

Welke stijlen van hadaka-jime zijn er?

Er zijn verschillende stijlen van hadaka-jime, die elk hun eigen nuances en variaties hebben. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende stijlen beschreven:

 1. Kata-hadaka-jime: Dit is de basisstijl van hadaka-jime, waarbij de aanvaller achter de tegenstander staat en zijn arm om de nek van de tegenstander legt. Vervolgens wordt er druk uitgeoefend op beide zijden van de nek door middel van het vasthouden van de eigen pols.
 2. Gyaku-hadaka-jime: Bij deze stijl wordt hetzelfde gedaan als bij kata-hadaka-jime, maar dan met een omgekeerde grip. De aanvaller houdt zijn eigen pols vast met zijn andere hand.
 3. Okuri-eri-jime: Dit is een variatie op hadaka-jime waarbij de aanvaller zijn arm om de nek van de tegenstander legt en vervolgens zijn andere arm onder de arm van de tegenstander door haalt om zo een ​​hefboom te creëren.
 4. Sode-guruma-jime: Bij deze stijl maakt de aanvaller gebruik van zijn gi (judopak) om druk uit te oefenen op beide zijden van de nek van de tegenstander.
 5. Kata-te-jime: Dit is een variant waarbij slechts één hand wordt gebruikt om druk uit te oefenen op één kant van de nek.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke stijl verschillende risico’s en voordelen heeft, afhankelijk van hoe deze wordt uitgevoerd en in welke situatie. Het is daarom belangrijk om te oefenen met een ervaren instructeur en de techniek alleen toe te passen wanneer dit noodzakelijk is en met de nodige voorzichtigheid.

Is er een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke stijlen van hadaka-jime?

Over het algemeen is er geen verschil tussen mannelijke en vrouwelijke stijlen van hadaka-jime. De techniek wordt op dezelfde manier uitgevoerd, ongeacht het geslacht van de persoon die het gebruikt.

Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat hadaka-jime een zeer fysieke techniek is die veel kracht vereist om goed uit te voeren. Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa en kracht dan vrouwen, dus het kan zijn dat mannen de techniek gemakkelijker kunnen uitvoeren dan vrouwen.

Dit betekent echter niet dat vrouwen geen hadaka-jime kunnen leren of gebruiken. Met de juiste training en oefening kunnen vrouwen net zo bekwaam worden in deze techniek als mannen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat hadaka-jime een gevaarlijke techniek is die alleen moet worden gebruikt als laatste redmiddel. Ongeacht het geslacht van de persoon die de techniek gebruikt, moet deze altijd met de nodige voorzichtigheid en respect voor de tegenstander worden toegepast.

Waar kan ik lessen in hadaka-jime vinden?

Als je geïnteresseerd bent in het leren van hadaka-jime, dan kun je het beste op zoek gaan naar een judoschool of dojo bij jou in de buurt. Bij deze locaties kun je lessen volgen van ervaren instructeurs die je kunnen helpen bij het leren van deze techniek en andere aspecten van Judo.

Je kunt online zoeken naar judoscholen of dojos bij jou in de buurt en contact opnemen met de instructeurs om te vragen of ze lessen aanbieden in hadaka-jime. Het is ook een goed idee om recensies te lezen en aanbevelingen te vragen van andere studenten om ervoor te zorgen dat je een goede instructeur vindt.

Als alternatief kun je ook kijken naar online bronnen zoals video’s en tutorials om meer te leren over hadaka-jime. Maar het is belangrijk om te onthouden dat deze bronnen geen vervanging zijn voor persoonlijke instructie en praktische oefening onder begeleiding van een ervaren instructeur.

Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat bij het beoefenen van Judo technieken, dus zorg ervoor dat je alleen traint onder toezicht van een gekwalificeerde en ervaren instructeur.