Juji-gatame is een judo techniek die ook wel bekend staat als de “kruisgewrichtsklem”. Het is een van de meest effectieve en krachtige klemtechnieken in het judo.

De juji-gatame techniek wordt uitgevoerd door de tegenstander in een armklem te brengen, waarbij het ene been over de nek van de tegenstander wordt geplaatst en het andere been over zijn lichaam. De arm van de tegenstander wordt vervolgens tussen de benen van de judoka geplaatst en vastgehouden met behulp van zijn eigen armen.

Deze techniek kan worden toegepast vanuit verschillende posities, zoals bijvoorbeeld wanneer een tegenstander op zijn rug ligt of wanneer hij op handen en voeten staat. Het is belangrijk om deze techniek alleen toe te passen wanneer je ervaren bent in het judo, omdat het gebruik ervan kan leiden tot ernstige blessures bij de tegenstander.

Juji-gatame is niet alleen een effectieve techniek tijdens wedstrijden, maar kan ook nuttig zijn in zelfverdedigingssituaties. Door deze klem goed uit te voeren, kan een aanvaller snel worden uitgeschakeld zonder dat er veel kracht nodig is.

Al met al is juji-gatame een belangrijke techniek voor elke judoka om te beheersen. Door regelmatig te oefenen en deze klemtechniek goed onder de knie te krijgen, kun je jezelf beter verdedigen en meer succes behalen tijdens wedstrijden.

 

5 veelgestelde vragen over juji-gatame in het judo

 1. Wat is juji-gatame?
 2. Hoe voer je juji-gatame uit?
 3. Welke technieken zijn er om juji-gatame te breken?
 4. Wat zijn de voordelen van juji-gatame?
 5. Waarom is juji-gatame een belangrijk onderdeel van judo?

Wat is juji-gatame?

Juji-gatame is een klemtechniek uit het judo, ook wel bekend als de “kruisgewrichtsklem”. Bij deze techniek wordt de arm van de tegenstander tussen de benen van de judoka geplaatst en vastgehouden met behulp van zijn eigen armen. Het ene been van de judoka wordt over de nek van de tegenstander geplaatst en het andere been over zijn lichaam. Deze techniek kan worden toegepast vanuit verschillende posities, zoals bijvoorbeeld wanneer een tegenstander op zijn rug ligt of wanneer hij op handen en voeten staat. Juji-gatame is een zeer effectieve techniek, maar moet alleen worden toegepast door ervaren judoka’s omdat het gebruik ervan kan leiden tot ernstige blessures bij de tegenstander.

Hoe voer je juji-gatame uit?

Juji-gatame is een klemtechniek die in het judo wordt gebruikt om de tegenstander te immobiliseren. Hieronder vind je een stap-voor-stap uitleg over hoe je deze techniek kunt uitvoeren:

 1. Ga naast de tegenstander staan en pak zijn arm vast met beide handen. Je moet jezelf positioneren zodat je op dezelfde lijn staat als de arm van de tegenstander die je vasthoudt.
 2. Breng het been dat zich het dichtst bij de tegenstander bevindt over zijn nek en plaats het op zijn schouder.
 3. Plaats nu het andere been over het lichaam van de tegenstander en zet deze voet op de grond.
 4. Buig nu voorover en breng de arm van de tegenstander tussen jouw benen door.
 5. Pak met één hand zijn pols vast, terwijl je met je andere hand zijn elleboog vasthoudt.
 6. Draai nu langzaam naar buiten toe, terwijl je druk uitoefent op zijn elleboog en pols.
 7. Blijf doordraaien totdat de klem volledig is aangespannen, waardoor de tegenstander geen beweging meer kan maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat juji-gatame een gevaarlijke techniek kan zijn wanneer deze niet correct wordt uitgevoerd, dus zorg ervoor dat je deze techniek alleen uitvoert onder begeleiding van een ervaren judoka of leraar.

Welke technieken zijn er om juji-gatame te breken?

Er zijn verschillende technieken die een tegenstander kan gebruiken om te proberen uit de juji-gatame klem te komen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende technieken:

 1. Draaien: De tegenstander kan proberen om zijn lichaam te draaien en daarmee de druk op zijn arm te verminderen.
 2. Handen losmaken: Als de tegenstander zijn handen los kan maken van de armen van de judoka, kan hij zichzelf bevrijden uit de klem.
 3. Been over het hoofd plaatsen: De tegenstander kan proberen om het been van de judoka dat over zijn nek is geplaatst, naar beneden te duwen waardoor hij meer ruimte krijgt om zichzelf te bevrijden.
 4. Tegenstander op zijn zij rollen: Door op zijn zij te rollen, kan de tegenstander proberen om uit de klem te komen en zo meer ruimte krijgen om zichzelf te bevrijden.

Het is belangrijk voor een judoka om deze technieken ook goed onder de knie te hebben, zodat hij weet hoe hij moet reageren als een tegenstander probeert uit de juji-gatame klem te komen. Echter, het is altijd belangrijk om veiligheid voorop te stellen en niet onnodig risico’s te nemen tijdens het beoefenen van deze sport.

Wat zijn de voordelen van juji-gatame?

Juji-gatame, ook wel bekend als de “kruisgewrichtsklem”, heeft verschillende voordelen voor judoka’s. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Effectieve controle over de tegenstander: Juji-gatame is een krachtige klemtechniek die de tegenstander effectief controleert en immobiliseert. Door de arm van de tegenstander op deze manier te klemmen, kan hij niet gemakkelijk bewegen of ontsnappen.
 2. Snelle overwinning: Als juji-gatame correct wordt uitgevoerd, kan het snel tot een overwinning leiden. Het kan een snelle en efficiënte manier zijn om een ​​tegenstander uit te schakelen zonder veel kracht te gebruiken.
 3. Geschikt voor zelfverdediging: Juji-gatame is niet alleen effectief tijdens wedstrijden, maar kan ook nuttig zijn in zelfverdedigingssituaties. Het kan worden toegepast als een snelle manier om een ​​aanvaller uit te schakelen zonder hem ernstig te verwonden.
 4. Veelzijdigheid: Juji-gatame kan worden toegepast vanuit verschillende posities en situaties, waardoor het een veelzijdige techniek is die geschikt is voor verschillende judo-stijlen en niveaus.
 5. Verbeterde vaardigheden: Door regelmatig te oefenen en juji-gatame goed onder de knie te krijgen, kunnen judoka’s hun technische vaardigheden verbeteren en hun algehele prestaties in het judo verbeteren.

Kortom, juji-gatame is een belangrijke techniek voor elke judoka om te beheersen vanwege de vele voordelen die het biedt. Het is een krachtige klemtechniek die effectieve controle over de tegenstander biedt en geschikt is voor verschillende situaties en niveaus.

Waarom is juji-gatame een belangrijk onderdeel van judo?

Juji-gatame is een belangrijk onderdeel van judo omdat het een zeer effectieve en krachtige klemtechniek is. Het kan worden toegepast vanuit verschillende posities en kan een tegenstander snel uitschakelen zonder dat er veel kracht nodig is.

Bovendien is juji-gatame een veelzijdige techniek die zowel in wedstrijden als in zelfverdedigingssituaties kan worden gebruikt. Het beheersen van deze techniek geeft judoka’s meer vertrouwen in hun vermogen om zichzelf te verdedigen en kan hen helpen succesvoller te zijn in wedstrijden.

Daarnaast vereist juji-gatame vaardigheden zoals timing, coördinatie, en controle, die essentieel zijn voor elke judoka om te ontwikkelen. Door regelmatig te oefenen en deze klemtechniek goed onder de knie te krijgen, kunnen judoka’s hun algehele vaardigheden verbeteren en hun technische repertoire uitbreiden.

Tot slot is juji-gatame ook belangrijk omdat het deel uitmaakt van de rijke geschiedenis en traditie van het judo. Het werd ontwikkeld door Jigoro Kano, de grondlegger van het moderne judo, en maakt nog steeds deel uit van de kernprincipes van deze sport.

Kortom, juji-gatame is een belangrijk onderdeel van judo omdat het een effectieve techniek is die zowel praktisch als historisch gezien waardevol is voor beoefenaars van deze sport.